Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Projekti

10. Tradicionalni slovenski zajtrk potekal letos drugače

Tretji petek v mesecu novembru so običajno osnovne šole in vrtci po Sloveniji obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom (jabolka, med, maslo, kruh). Župan občine Brežice Ivan Molan se je vsako leto udeleži zajtrka na eni izmed šol in vrtcev v občini. Letos zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov izvedba zajtrka v šolah fizično ni bila mogoča, zavedanje o pomenu lokalno pridelana hrane pa je letos še toliko večje.

Ob tej priložnosti se Občina Brežice zahvaljuje vsem čebelarjem v občini, ki so tudi letos v okviru Občinske čebelarske zveze podarili med.  Med je občina namenila vrtcem, kjer se izvaja nujno varstvo otrok, in socialno varstvenim organizacijam, ki delujejo v omejenem obsegu za nujne primere (Enota VDC Brežice, Zavod Papilot, Ozara Slovenije – Enota Brežice).

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je namenjen izboljšanju zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. Otroci se ob zajtrku, ki ga sestavljajo  kruh, maslo, med, mleko in jabolka, na prijeten in zabaven način poučijo o pridelavi domače hrane in zdravemu načinu življena. Ker je letošnje leto posebno in obisk čebelarjev v šolah in vrtcih ni mogoč, so mladi slovenski kmetje pripravili izobraževalni video ob dnevu slovenske hrane. Video je na voljo za ogled na https://youtu.be/SkLafAc5yMk

Delite