Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Na naslovnici Novice

Župani JV Slovenije in Posavja začeli zbirati podpise za spremembo petih zakonov

Z današnjim dnem se je začelo 60-dnevno zbiranje podpisovza vložitev predlogov sprememb petih zakonov s področij sociale, trga dela, vozniških dovoljenj in izobraževanja, s čimer bi reševali problematiko otrok iz težavnih okolij. Kot je že na zadnjem srečanju ​11 županov oz. predstavnikov občin Jugovzhodne Slovenije in Posavja na temo romske problematike poudaril novomeški župan Gregor Macedoni, ki je tudi prvopodpisani pod predlogom, so imeli po srečanju namen oblikovati predlog zakonodajnih sprememb na način, da jih pošljejo v Državni zbor kot predlog s terena in zahtevajo omogočanje zbiranja podpisov, “kajti po oktobru, ko smo ta predlog oblikovali in ga podpisali ter poslali predsednici DZ-ja, se do danes ni zgodilo nič”. Država in politika se torej na to problematiko ne odzivata.

“Če bodo procedure normalno stekle, bomo naše občane verjetno že nekje meseca maja pozvali, da s svojim podpisom podprejo predlog spremembe teh petih zakonov ter na ta način zelo jasno povemo predstavnikom vseh nas v DZ-ju, da je treba nekaj narediti, kajti v zadnjih desetih, dvajsetih letih se ni zgodilo nič, težave so vedno hujše, perspektiva otrok v problematičnih socialnih okoljih je slabša in seveda ima cela družba na tem območju Slovenije večje varnostne probleme kot pred desetletji,” je v začetku aprila izjavil na srečanju v Brežicah.

Zbiranje 5000 podpisov – rok za zbiranje je od 14. maja do 16. julija – podpira 11 županov iz mestnih občin Novo mesto in Krško ter občin Brežice, Črnomelj, Kočevje, Metlika, Ribnica, Semič, Šentjernej, Škocjan in Trebnje. 

Svojo podporo pobudam spremenjeni zakonodaji lahko državljani izkažejo z izpolnitvijo in overitvijo štirih obrazcev na najbližji upravni enoti ali krajevnem uradu, ki jih nato predajo predlagateljem.

vir: Posavski obzornik

Delite