Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice

Pogovor s Cvetko Tomin, generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije

V sklopu dogodkov Brežiškega oktobra se je v Mestni hiši Brežice odvil zanimiv pogovor z Brežičanko, Cvetko Tomin, generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije. Obiskovalcem pogovornega večera je predstavila svoje življenje in poklicno pot na mednarodni ravni ter utrinke iz otroštva in mladosti v Brežicah. V nadaljevanju je predstavila organizacijo Rdečega križa, njeno poslanstvo in različne programe s katerimi skušajo pomagati ljudem v stiski. Pogovornega večera se je udeležil tudi župan Občine Brežice Ivan Molan in ob tej priložnosti dejal, da bo občina Območnemu združenju Rdečega križa Brežice povečala programska sredstva v višini 1.000 evrov, ki jih bo ta namenil za pomoč socialno najbolj ogroženim občanom.

Kot je dejala Cvetka Tomin, je njeno srečno otroštvo in mladost v Brežicah zaznamovalo druženje pri tabornikih ter planincih. Namesto na študij psihologije, kot je sprva načrtovala, se je vpisala na študij obramboslovja, ki jo je najbolj spominjal na tabornike, in bila ena redkih deklet, ki so služile šestmesečni prostovoljni vojaški rok v Sarajevu.  

Zaposlila se je na področju zaščite in reševanja in že kmalu s svojo delavnostjo ter pripravljenostjo na nove izzive zaplula v mednarodne vode. Najprej v sklopu mednarodnih organizacij kasneje pa tudi kot samostojna svetovalka je sodelovala z vladami Švice, Švedske, idr.. kljub različnim priložnostnim v tujini se je Cvetka Tomin odločila, da je čas za vrnitev v Slovenijo. Tu je bil pred njo nov izziv – zadolžitve generalne sekretarke Rdečega križa Slovenije. Od prevzema nalog generalne sekretarke si želi povečati zaupanje ljudi do te organizacije hkrati pa doseči, da se v medijih prikažejo tudi vse uspešne zgodbe in kakovostni programi, s katerimi Rdeči križ izboljšuje življenje ljudi.

Rdeči križ je mednarodna organizacija, ki v skrbi za vse pomoči potrebne ljudi, vanjo se vključujejo organizacije Rdečega križa na nacionalni ravni. V Sloveniji je Rdeči križ organiziran kot humanitarno društvo in skrbi za široko področje – od organizacije krvodajalskih akcij, preverjanja znanja iz prve pomoči, do programov socialne vključenosti in letovanja otrok itd..  

Teden humanitarnosti z naslovom Lepo je deliti

Cvetka Tomin je predstavila tudi najnovejšo akcijo Rdečega križa, ki bo potekala v sodelovanju s Televizijo Slovenija v tednu med 14. in 20. oktobrom – teden humanitarnosti z naslovom Lepo je deliti.   Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja.

Pomagamo lahko vsi, eden od načinov zbiranja sredstev je preko SMS-ov. Na številko 1919 lahko pošljete SMS z besedo SKUPAJ in prispevali boste 1 evro, če pa želite darovati več, boste s poslanim SMS-om z besedo SKUPAJ5, prispevali 5 evrov. Vsa zbrana sredstva bodo namenjena za dodatne prehranske pakete oz. reševanju drugih stisk družin ali posameznikov.

Pogovorni večer je organiziralo Kulturno društvo Drugi Oder, s Cvetko Tomin, generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije, se je pogovarjala Mojca Florjanič, glasbeni program na klavirju je izvedel Jon Krajic Tomin.

Delite