Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Projekti

Študijski obisk Finske – primeri dobre prakse na področju športa

Župan občine Brežice Ivan Molan je s predstavniki partnerjev projekta Stavi na zdravje (Bet on Health) obiskal mesto Rovaniemi na severu Finske. Mesto je lani prejelo naziv Evropsko mesto športa 2020. Organizacija ACES Europe, ki podeljuje nazive Evropskega mesta športa, je za Rovaniemi zapisala, da je primer dobre prakse, kjer šport spodbuja zdravje, dobre odnose v skupnosti, izobraževanje in medsebojno spoštovanje.

Projekt Stavi na zdravje, za katerega je občina pridobila sredstva pri Evropski komisiji,  je najprej namenjen mladim v starosti med 15 in 19 let ter med 24 in 29 leti. Cilj projekta je razviti motivacijski model za večje vključevanje mladih v športno aktivnost v smislu gibanja kot zdravega načina življenja. Posamezne aktivnosti projekta predvidevajo tudi vključitev širše zainteresirane javnosti, ki se bo lahko spoznala s pomembnostjo gibanja za zdravje in boljše počutje.

Za Finsko je značilno športno udejstvovanje na prostem v vseh vremenskih pogojih. Sever Finske oz. Laponska ima majhno gostoto poselitve, zato je povezovanje vseh akterjev na področju športa nujno za dobro sodelovanje. V mestu Rovaniemi in okolici je 600 zunanjih in notranjih športnih površin, prebivalcem pa je na voljo pestra izbira rekreativnih športnih programov, ki so namenjeni predvsem zdravemu načinu življenja.

Župan Ivan Molan se je skupaj s projektno skupino sestal s predstavniki Občine Rovaniemi, Regionalnega sveta za Laponsko, Laponske športne federacije, Laponske Univerze, javnega zavoda Santasport in Znanstvenega centra Pilke, ki sodelujejo tako pri razvoju rekreativnega športa kot športnega turizma.

Delite