Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

V Splošni bolnišnici Brežice namenu svečano predali novo CT napravo in laboratorijsko opremo

V Splošni bolnišnici Brežice so pripravili prireditev ob svečani predaji nove CT naprave in laboratorijske opreme v namen. Za več kot 700.000 evrov vredno napravo so del sredstev prispevale tudi posavske občine, ki želijo, da Splošna bolnišnica Brežice ostane regijska. Župan Občine Brežice Ivan Molan je dejal, da je za kakovostno delo v bolnišnici potrebna tudi kakovostna oprema, ob pomanjkanju te je lahko ogroženo delo, zato je občina Brežice za nakup CT naprave namenila 100.000 evrov proračunskih sredstev.

Posavski župani – župan Občine Brežice Ivan Molan, predsednik sveta regije Posavje in župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, župan Občine Krško mag. Miran Stanko, državni svetnik in župan Občine Sevnice Srečko Ocvirk – so se strinjali, da je brežiška splošna bolnišnica nujno potrebna in da mora ostati regijska institucija. V svojih odgovorih na vprašanja povezovalke programa ob otvoritvi so poudarili centralizacijo države, ki zapostavlja podeželje in slabi obmejne kraje namesto da bi jih po vzoru sosednjih držav krepila. Bolnišnica mora ostati vsaj na isti ravni oziroma mora država vanjo vlagati več in jo razvijati.

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar je s predajo dokumentov predstojnici radiološkega oddelka Sonji Arnšek in predstojnici laboratorija s transfuzijo Andreji Kerin nove pridobitve uradno predala njihovemu namenu. V laboratoriju so pridobili nove naprave – ena od teh je integrirana naprava za biokemično analizo, ki opravlja več funkcij. Vrednost nove CT naprave, laboratorijske opreme in ureditve prostorov znaša 1.200.000 evrov. Sodobna CT naprava omogoča zdravnikom bolj kakovostno obravnavo bolnikov saj je 100x hitrejša od stare naprave, sevanje, ki da je v postopku deležen bolnik, je za 50% nižje, v letu 2019 načrtujejo opraviti kar 4.000 pregledov. Z novo napravo bo bolnišnica skrajšala čakalne vrste, saj so čakalne dobe za obravnavo na napravi CT že sedaj med najkrajšimi v Sloveniji in na pregled v Brežice prihajajo ljudje iz cele Slovenije. Tako je  za slikanje brez kontrasta čakalna doba cca 3 tedni, na pregled s kontrastom pa je potrebno čakati cca 2 meseca.

Dogodka so se udeležili tudi poslanec Državnega zbora RS Igor Zorčič,  direktorica ZZZS OE Krško doc. dr. Tatjana Mlakar, donatorji, predstavniki društev s področja zdravja in preventive, direktorji javnih institucij na področju zdravja, novinarji in zaposleni v bolnišnici.

Delite