Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na obisku v Brežicah

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Brežice in se sestal s štabom Civilne zaščite za Posavje. Predsednika republike so sprejeli župan občine Brežice Ivan Molan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnica Civilne zaščite za Posavje Zdenka Močnik. Predsednik Pahor se je uvodoma seznanil z izvedenimi aktivnostmi civilne zaščite ob prvem in drugem valu nove koronavirusne bolezni v Sloveniji v Posavju, v nadaljevanju dneva pa je obiskal neketare institucije v Brežicah, kjer so mu predstavili svoje izkušnje v epidemiji.

V uvodnem delu so na pogovoru s predsednikom sodelovali člani štaba in predstavniki lokalnih institucij, zadolženi za posamezne naloge, med njimi tudi poveljnik štaba CZ Brežice. Ocenili so, da so vsi deležniki v obeh valovih epidemije k ukrepanju pristopili z velikim optimizmom, solidarnostjo in srčnostjo ter v prepričanju, da lahko skupaj zmoremo, če le hočemo.

Po uvodni seznanitvi z ukrepanjem po razglasitvi epidemije nove koronavirusne bolezni je predsednik republike obiskal Vrtec Mavrica Brežice, ki ga je poleti leta 2014, takrat novozgrajenega, otvoril. Otroci so pripravili kratek glasbeni program, predsednik Pahor pa jih je povabil v Predsedniško palačo, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale.

Obisk je predsednik Pahor nadaljeval v Splošni bolnišnici Brežice, kjer se je z vodstvom bolnišnice in Zdravstvenega doma Brežice pogovarjal o izzivih, s katerimi se soočajo v času epidemije. V Varstveno delovnem centru Krško – Leskovec, enota Brežice, pa si je predsednik republike ogledal ustvarjalne delavnice. Devet stanovalcev biva v popolnoma prenovljenih pritličnih prostorih v stabi nekdanjega Doma upokojencev Brežice, ki jih je Občina Brežice obnovila v lanskem letu in s tem omogočila uporabnikom bivanje v domačem okolju.

V sklepnem delu obiska je predsednik Pahor obiskal Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, enota Brežice, kjer sta ga s petjem pozdravila Elizabeta in Dragutin križanić, ki v dom prinašata glasbo ter ljubezen do življenja, kot je povedala direktorica Darja Cizelj.  Dejala je še: “V veliko čast in zadovoljstvo nam je, da ste z nami. Danes je za nas poseben dan.” Posebno zahvalo je izrekla stanovalkam in stanovalcem za njihovo razumevanje, potrpežljivost in zaupanje v izjemno zahtevnem preteklem letu.

V izjavi za medije je predsednik Pahor izrazil hvaležnost vsem, ki v času epidemije skrbijo za ljudi in se odzivajo njihove probleme: “Slovenija se je izkazala s solidarnostjo, sočutjem in človečnostjo.”

Delite