Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

Pri dobovski osnovni šoli odkrili spominsko obeležje dr. Jožetu Toporišiču

Pred stavbo Osnovne šole dr. Jožeta Toporišiča Dobova je v petek, 11. oktobra, na dan, ko bi akademik jezikoslovec prof. dr. Jože Toporišič praznoval svoj 93. rojstni dan, potekala slovesnost ob odkritju spominskega obeležja. Obiskovalce prireditve so nagovorili ravnateljica Ivana Baškovič, župan Občine Brežice Ivan Molan in slavnostni govornik primerjalni jezikoslovec in predsednik Slavističnega društva Slovenije dr. Matej Šekli, za kulturni program so poskrbeli učenci in učitelji OŠ dr. Jožeta Toporišiča.

Ravnateljica Ivana Baškovič je v svojem nagovoru spomnila na prizadevanja prof. dr. Jožeta Toporišiča, ki si je želel, da bi se knjižnega jezika naučili vsi, bil je prepričan, da je dobro poznavanje maternega jezika in njegove strukture nujno tudi za učenje tujih jezikov. Dejal je, da je slovenski jezik potrebno spoštovati tako, kot svoj jezik spoštujejo veliki narodi.

Župan Ivan Molan se je v nagovoru zahvalil vsem, ki skrbijo, da spomin na velikega jezikoslovca ostaja živ, posebno zahvalo je izrekel Civilni pobudi v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec, ki je v sodelovanju z ostalimi javnimi zavodi in organizacijami uspela uresničiti zastavljene cilje. Sodelovali so pri postavitvi obeležja pri rojstni hiši dr. Toporišiča, uresničila se je postavitev spominskega obeležja dr. Toporišiču v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, izvedene so bile aktivnosti Toporišičevega leta – poimenovanje trga v Brežicah, poimenovanje osnovne šole v Dobovi ter Toporišičevi dnevi, ki se izmenjujejo s Pleteršnikovimi dnevi, katerih pobudnik je bil prav dr. Toporišič.

Slavnostni govornik dr. Matej Šekli je izpostavil izjemen prispevek akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča in orisal preteklost slovenskega jezika tudi iz vidika jezikov, ki obdajajo slovenski jezikovni prostor. Opozoril je na pomen bogastva jezikov na lokalni, regionalni, nacionalni in globalni ravni.

Spominsko obeležje – doprsni kip je delo kiparja Boštjana Drinovca, postavitev kipa pa je zasnoval Dušan Blatnik. Kip je ulit v bronu, podstavek je narejen iz pohorskega tonalita. Na prednji ploskvi je napis z enako obliko črk kot na ovitku Slovarja slovenskega knjižnega jezika s črkami, ki so bile profesorju najbolj ljube. Stranski ploskvi predstavljata hrbtišče knjige in knjižne liste na drugi strani. Pogled kipa je usmerjen proti Dobovi in dobovski cerkvi. Drža je pokončna, takšna, kot je akademikov značaj tudi bil. Ravnateljica je ob predstavitvi kipa dejala, da se bo okolica spomenika dodatno uredila s tlakovanjem, predvidene so tudi klopi iz kamna, drogovi za zastave in zasaditev treh avtohtonih dreves hrasta doba.

Doprsni kip dr. Jožeta Toporišiča so skupaj odkrili župan Ivan Molan, ravnateljica Ivana Baškovič, člana Civilne iniciative Mostec Irena Majce in Dušan Blatnik ter Toporišičeva sinova Andrej in Tomaž Toporišič.

Delite