Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve Projekti

Otvoritev obnovljenega železnega mostu privabila številne obiskovalce

Temeljito obnovljeni 524 m dolgi železni most preko Save in Krke je bil 16. 10. 2021 na sončno oktobrsko soboto predan v namen s tradicionalnim prerezom traku, ki sta izvedla župan Občine Brežice Ivan Molan in minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak v družbi podžupanje Mile Levec, podžupana Bodana Palovšnika, predsednika DZ Igorja Zorčiča, predsednice sveta KS Brežice Alenke Černelič Krošelj, predsednika sveta KS velike malence Roberta veličeviča in predstavnika izvajalca del obnove podjetja Rafael d.o.o. Sevnica Rafaela Drstvenška. Tako župan kot minister in predsednica sveta KS Brežice so v svojih nagovorih poudarili simbol mostu kot sodelovanja in povezovanja, ki je temelj za razvoj in doseganje ciljev.

Program prireditve so soustvarjali članice in člani Pihalnega orkestra Kapele in Gasilskega pihalnega orkestra Loče ter mažoretke iz ŠKD Mažoretke Dobova, prireditev je povezovala Anja Urek. Hkrati je na ploščadi pri HE Brežice na stojnicah potekala predstavitev turističnih društev iz brežiške občine in tekmovanje v kuhanju najboljšega županovega golaža. Komisija v sestavi Alison Teodorovič, Roman Baškovič in Jože Prah je ocenjevala najlepše urejeno stojnico in najboljši županov golaž. Najboljši županov golaž so letos skuhali v TD Sromlje, nagrada za najlepše urejeno stojnico pa je prejelo TD Velike Malence.

O obnovi mostu

Most je bil od izgradnje l. 1906 obnovljen v letu 1937, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in nazadnje l. 1996. Zdržal je do začetka poletja 2016, ko je bil most dostopen le za pešce in kolesarje, konec novembra 2016 pa je Občina Brežice izdala popolno zaporo mostu čez Savo in Krko. Med strokovnim pregledom je bilo namreč ugotovljeno, da je most potreben temeljite obnove, saj je spodnji del mostu čez Savo prizadela močna korozija in ogrozila njegovo trdnost ter nosilnost. Občina Brežice se je odločila za zahtevno sanacijo in obnovo izvedla v dveh fazah – najprej je obnovila most čez Savo in nato most čez Krko ter povezavo med njima. V postopkih javnega naročanja je bilo za izvajalca celovite sanacija izbrano podjetje Rafael d.o.o. iz Sevnice.

Sanacija železnega mostu čez Savo v dolžini 114 m je trajala dve leti, od 2018 do 2019, ker je bila investicija pogojena z več različnimi dejavniki, od vodostaja reke Save do vremenskih razmer, prestavitev infrastrukture vezane na most in podobno. Pred začetkom del obnove mostu je bilo potrebno prestaviti vodovod, prav tako je podjetje Adriaplin prestavilo plinovod pod reko Savo. Obnova mostu je zajemala dela od priprave gradbišča, urejanja dostopa do zaščite okolja med odstranjevanjem rje in rekonstrukcije voziščne površine. Za obnovo tega dela mostu je občina namenila 1,25 milijona evrov lastnih sredstev, saj primernega razpisa za infrastrukturo ni bilo na voljo.

V letih 2020-2021 je občina obnovila še most čez Krko v dolžini 66 m in dela mostu, ki poteka po kopnem (objekta inundacija) v vrednosti 1,3 milijona evrov. V okviru projekta obnove so prenovili celotno nosilno konstrukcijo, zamenjali vsa vozlišča, nosilno konstrukcijo, uredili odvodnjavanje, postavili hidroizolacijo in celoten most prebarvali. Obnova železnega mostu čez Krko je bila zahtevna, saj so morali zamenjati betonsko ploščo, na kateri je vozišče. 30. 7. 2021 so zabetonirali ploščo na mostu čez Krko, sušenje betona je trajalo 28 dni.

Delite