Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice

Župan čestital pevkam in pevcem MePZ VIVA Brežice ob izjemnem uspehu

Župan Občine Brežice Ivan Molan se je udeležil sprejema, s katerim so podporniki in prijatelji zbora pričakali pevke in pevce ob vrnitvi iz 16. mednarodnega zborovskega festivala Talin 2019. V Estoniji je zbor nastopil v dveh tekmovalnih kategorijah, v kategoriji mešanih zborov in v kategoriji ljudske glasbe, in kar v obeh osvojil odlično 2. mesto. Župan Ivan Molan je članicam in članom zbora čestital za vrhunski uspeh in se jim zahvalil za promocijo občine. Čestitkam sta se pridružila tudi predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denžič in podpredsednica Lučka Černelič.

Kot je dejala zborovodkinja Simona Rožman Strnad je mednarodno tekmovanje v Talinu eno od prestižnejših v Evropi, na katerega se zbori uvrstijo na podlagi izbora komisije, ki ji morajo predhodno posredovati svoje posnetke. Za zbor VIVA je bila že uvrstitev na tekmovanje veliko priznanje. Na tekmovanje so šli  brez velikih pričakovanj, kar je bilo zanje laže, saj je bila konkurenca močna. Dve osvojeni 2. mesti v obeh kategorijah, v katerih so tekmovali, sta zato še toliko bolj dragoceni, saj je tekmovanje ocenjevala izvrstna mednarodna komisija v sestavi priznanih zborovodij in predavateljev na univerzah.

Zborovodkinja Simona Rožman Strnad pravi, da je bila razglasitev zanje presenečenje in nagrada ter potrditev dobrega dela, hkrati pa tudi spodbuda za nadaljnje ustvarjanje. Zahvalila se je za podporo, ki jo zboru izražajo tako njihovi domači kot širša lokalna skupnost in Občina Brežice.

Mešani pevski zbor VIVA, brez katerega si ne moremo predstavljati kulturnega utripa v občini Brežice in tudi širše, se je v estonskem Talinu kot edina slovenska zasedba udeležil mednarodnega tekmovanja, ki je potekalo med 11. in 13. aprilom. Nastopili so v dveh tekmovalnih kategorijah, v kategoriji mešanih zborov in v kategoriji ljudske glasbe, oba nastopa sta zboru prinesla odlično 2. mesto.

O tekmovanju

Petčlanska mednarodna žirija je nastop vsakega zbora ocenila z največ s 100 točkami. V kategoriji mešanih zborov je nastopilo pet izbranih zborov; poleg MePZ VIVA še dva domača estonska, eden iz Finske in eden iz Latvije. V mešani kategoriji so z 89,6 točke zasedli odlično drugo mesto. Prvi so bili Latvijci s 94 točkami, tretji pa Finci z 89 točkami. V kategoriji ljudske glasbe je bila konkurenca še bolj številčna, saj je tekmovalo kar devet zasedb. Poleg MePZ VIVA so se na odru zvrstili dva estonska zbora, predstavnice Švedske, dva ruska komorna zbora, komorni zbor iz Poljske, mešani zbor iz Latvije in celo vokalna skupina iz Mehike. Drugo mesto so zasedli z izvrstnimi 95 točkami. Prvo mesto je z 95,2 točke pripadlo estonskemu mladinskemu zboru, tretje pa so s 94,8 točke osvojili Latvijci. (povzeto po objavi na spletni strani www.mepzviva.org).

Delite