Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

Tradicionalni prevzem oblasti Fašjenkove županje v Brežicah

Kot je v občini Brežice običaj že 22 let, je tudi letos v petek pred pustom oblast v občini prevzel Fašjenk Dobova oz. nova Fašjenkova županja Vesna Horvatič. Fašjenk vlada občini Brežice od petka, 25. februarja, do sobote, 5. marca, ko bo županu Občine Brežice Ivanu Molanu vrnjen občinski ključ. Dogodki programa Fašjenk Dobova bodo letos potekali, vendar v razmeram prilagojeni in okrnjeni obliki.

Program prevzema oblasti je bil letos športno obarvan, saj je Občina Brežice nosilka naziva Evropsko mesto športa 2022 #ETS2022, v času zimskih olimpijskih iger pa je gostila tudi Val 2020 s studiom pred športno dvorano pod sloganom Peking doma.  

Predstavnikoma Olimpijskega komiteja Slovenije je občinska uprava predstavila pet predlogov za nove športne olimpijske discipline. To so naslednje discipline: asfalt, asfalt, asfalt (katera ekipa hitreje in natančneje položi asfalt), kupčkanje (štafeta prenašanja vreč z denarjem brez izgub), hitrostna protipotresna gradnja (katera ekipa hitreje zgradi proti potresu varno stavbo), hitrostno žigosanje dokumentov (posamična disciplina) in zelo atraktivna disciplina, ki pa terja veliko zbranosti in odrekanja, pristno poimenovana kol’kor kapljic, tol’ko let  (v tej disciplini se posamični tekmovalci merijo, kdo bo hitreje s pomočjo papirnate slamice pretoči vinsko tekočino iz ene posode v drugo z minimalnimi izgubami). Zmagovalce so razglasili v vseh kategorijah, razen v zadnji, kjer je prišlo do prekinitve tekmovanja in diskvalifikacije. Predstavnika olimpijskega komiteja sta podelila posebne zlate medalje, narejene prav za to priložnost, in s tem zaključila prvo občinsko olimpijado.

Po predaji občinskega ključa in načrtih, ki jih je predstavila nova županja, so nastopili še koranti iz Hajdine, ki tradicionalno preganjajo zimo iz naših krajev.

Delite