Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

Podelitev pokalov »Županovo vino« in predstavitev nove celostne podobe

V grajski kleti gradu Brežice je 13. novembra potekala podelitev pokalov zmagovalcem izbora Županovo vino, ki ga Občina Brežice oz. zanjo Zavod za podjetništvo, turizem in mladino, z namenom promocije kakovostnih lokalnih vin izvaja od leta 2013.

Vsi zmagovalci, prejemniki naziva Županovo vino od leta 2013 do leta 2019, so ob tej priložnosti iz rok župana Občine Brežice Ivana Molana prejeli posebne pokale v trajno last. Po zaključenem uradnem delu je sledilo druženje ob degustaciji letošnjih Županovih vin z izmenjavo mnenj, pridobivanjem novih spoznanj za še boljše prihodnje sodelovanje ter s snovanjem novih idej za skupno promocijo lokalnih vin.

Po besedah kooordinatorja izbora Županovo vino Romana Matjašiča, pomočnika vodje Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice, je sicer v samem pravilniku določeno, da zmagovalci izbora Županovo vino za posamezno leto prejmejo prehodni pokal, letos pa je bila sprejeta odločitev, da zmagovalci poleg prehodnega pokala prejemajo v trajno last za spomin in nadaljnjo spodbudo tudi posebni pokal.

Pri zboru Županovega vina sodeluje vseh šest vinogradniških društev v občini, in sicer  tri društva iz bizeljsko sremiškega vinorodnega okoliša in tri iz dolenjskega vinorodnega okoliša. Letos se je s spremembo pravilnika že uveljavljenima kategorijama Županovega vina beli bizeljčan PTP in cviček PTP pridužila nova kategorija izbrano županovo vino, s ciljem predstaviti in promovirati odličnost sortnih vin v brežiški občini.

Po sedmih letih izvajanja izbora Županovo vino je Občina Brežice predstavila novo celostno podobo etiket in embalaže, ki jo je izdelala oblikovalka Tanja Prevejšek. Na embalaži je upodobljeno sotočje Krke in Save, ki simbolizira sodelovanje in povezovanje v občini. Logotip črke B predstavlja B kot Brežice, B je tudi začetnica imena rimskega boga vina Bakhusa, hkrati pa oblika črke B spomina na številko 13, saj izbor Županovih vin poteka od leta 2013. Grozd s šestimi jagodami predstavlja vseh šest vinogradniških društev v občini. Poleg etiket za vina je izdelana tudi prestižna embalaža za izbrano županovo (sortno) vino in kartonasta embalaža za dvojček vin PTP – beli bizeljčan in cviček, saj občina promovira lokalna vina v obliki protokolarnih daril ob primernih priložnostih.

Seznam zmagovalcev izbora Županovo vino v letih od 2013 do 2019

ŽUPANOVO VINO 2019 

CVIČEK PTP – Miran Skočaj

BELI  BIZELJČAN PTP – Martina Matjašič

IZBRANO ŽUPANOVO VINO 2019

SAUVIGNON – Branko Varlec

ŽUPANOVO VINO 2018

CVIČEK PTP – Matjaž Črpič

MODRA FRANKINJA – Boris Radanovič

ŽUPANOVO VINO 2017

CVIČEK PTP – Stanislav Barkovič

MODRA FRANKINJA – Andrej Klemenčič

ŽUPANOVO VINO 2016

CVIČEK PTP – Stanislav Barkovič

BELI BIZELJČAN PTP – Tomaž Jazbec

ŽUPANOVO VINO 2015

CVIČEK PTP – Martin Kuntarič

BELI BIZELJČAN PTP – Janko in Martina Matjašič

ŽUPANOVO VINO 2014

CVIČEK PTP – Anton Dornik

BELI BIZELJČAN PTP – Jože Verstovšek

ŽUPANOVO VINO 2013

TRAMINEC SJI (suhi jagodni zbor) – Martin Kovačič

Delite