Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

Odkrili spominsko obeležje dr. Radoslavu Jakobu Razlagu

5. junija je župan Občine Brežice Ivan Molan skupaj s predsednico KS Brežice Alenko Černelič Krošelj in s predstavnikom pobudnikov postavitve obeležja Silvom Klemenčičem, pred Mestno hišo odkril spominsko obeležje. Župan Ivan Molan je ob tej priložnosti dejal, da je vedno vesel pobud ter aktivnosti občanov.

Dr. Radoslav Jakob Razlag je možno zaznamoval življenje v Brežicah in Posavju v 2. polovici 19. stoletja. Bil je odvetnik, politik, pisatelj in pesnik, predvsem pa velik domoljub. Bil je prvi slovenski deželni glavar Kranjske ter  soustanovitelj in podpredsednik Slovenskega pisateljskega društva v Ljubljani ter govornik na več taborih. Spomin na dr. Razlaga kot narodnega buditelja je bil med Brežičani živ vse do druge svetovne vojne, po njem so poimenovali meščansko šolo in tedanji hokejski klub. V Brežicah je dr. Razlag preživel deset let svojega življenja, najprej kot odvetnik, v poznejših let pa kot oskrbnih v brežiškem gradu. V mestu je po njem imenovana ena izmed ulic, na Čatežu ob Savi pa je še vedno Razlagov breg, kjer je imel sadovnjak, saj se je po končani politični karieri ukvarjal s kmetijstvom, še posebej s sadjarstvom.

Kot je dejal predstavnik pobudnikov obeležja Silvo Klemenčič, Brežičan, ki sicer živi v Ljubljani, so ugotovili, da občani dr. Razlaga in njegovega pomembnega buditeljskega dela ne poznajo, zato želijo z obeležjem v mestu ohraniti spomin nanj. Spominska plošča je bila odkrita ob 140. obletnici Razlagove smrti, pobudo brežiških domoljubov sta podprla KS Brežice in Občina Brežice. Poleg plošče se nahaja tudi QR-kodo, s pomočjo katere bodo lahko tako občani kot tuji obiskovalci izvedeli več o njegovem življenju v slovenskem in angleškem jeziku.

Delite