Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Projekti

9. Eko praznik z ekološko tržnico pri OŠ Brežice

Pri Osnovni šoli Brežice je letos že devetič potekal Ekopraznik, ki ga organizira Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Na dogodku, ki ga finančno podpira tudi Občina Brežice, so bili na voljo ekološki izdelki, pridelki ter različna semena in sadike. Kot je dejal predstavnik organizatorja Zvone Černelič, je namen eko praznika ozavestiti in promovirati ekološko pridelano hrano. Ekološka tržnica pri osnovni šoli vsako leto ponuja tako obiskovalcem kot osnovnošolcem priložnost, da se seznanijo z delom ekoloških kmetij in ekološko pridelanimi izdelki.

Ekološko pridelana hrana je koristna za okolje, ljudi, ki jo uživajo in za pridelovalce. »Mi ne zastrupljamo okolja«, pravijo ekološki pridelovalci. Eko tržnica na šolskem dvorišču gostuje že deveto leto z namenom, da otrokom omogoči spoznavanje ekološke hrane in preko njih ozavešča tudi starše o koristih tako pridelane hrane. Poleg različnih ponudnikov ekološkega sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, moke, testenin, olj in zelišč ter sadik, so se letos na stojnici z ekološkimi semeni in sadikami predstavili tudi učenci iz OŠ Artiče, ki delujejo v šolskem krožku, kjer spoznavajo ekološko pridelavo rastlin.

Obiskovalce dogodka in stojnic so s program razveselili učenke in učenci otroške folklorne skupine OŠ Brežice. Sledil je nagovor predstavnika organizatorja Zvoneta Černeliča, pomočnice ravnateljice OŠ Brežice Mileve Kralj Buzeti  in  župana občine Brežice Ivana Molana, ki dogodek vseskozi podpira.

Župan Ivan Molan je povedal, da Občina Brežice spodbuja lokalno in ekološko pridelavo, v letošnjem letu pa v proračunu uvaja tudi sredstva za podporo avtohtonim sortam rastlin (pišeška marelica, grozdje sorte rumeni plavec), jedi (ajdov kolač) in živali (krškopoljski prašič). Lokalna samooskrba je pomembna, predstavlja pa tudi dobro dopolnilo dejavnost v povezavi s turizmom, ki se razvija v občini. Župan je dodal, da ga veseli tudi dejstvo, da osnovne šole in vrtec koristijo zakonsko možnost, ki dopušča nakup lokalno pridelanih živil (20% vseh živil) brez javnega razpisa.

Delite