Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Projekti

Začenja se obnova znamenitega železnega mostu čez Krko pri Brežicah

Pred obnovljenim železnim mostom čez Savo v Brežicah je potekal svečani podpis pogodbe za obnovo dela železnega mostu, ki poteka čez Krko, in za obnovo povezave med mostovoma. Pogodbo sta podpisala predstavnik investitorja, župan Občine Brežice Ivan Molan, in predstavnica izvajalca, podjetja Rafael d.o.o. iz Sevnice, direktorica Marija Možina. Pogodbena vrednost del obnove znaša 1.277.000 evrov. Rok za dokončanje obnove je 30. junij 2021.

Kot je dejal župan Ivan Molan se veseli tega, da je pred začetkom obnove še drugi del železnega mostu, enega od simbolov tako mesta kot občine Brežice. Železni most, ki je bil zgrajen leta 1906 v tedanji Avstro-ogrski, je zaščiten kot tehnični spomenik,  in del vedute starega mestnega jedra, poleg Vodovodnega stolpa in brežiškega gradu. Obnova drugega dela železnega mostu je zahtevna, saj bo potrebno zamenjati betonsko ploščo, na kateri je vozišče, potem pa .

Predstavnica izvajalca, direktorica podjetja Rafael d.o.o. Marija Možina je dejala, da so v podjetju pri obnovi mostu čez Savo posebnosti mostu dobro spoznali in si pridobili dovolj izkušenj, da bo obnova železnega mostu čez Krko in dela, ki povezuje most čez Krko in Savo, tekla gladko in brez posebnosti. Predvsem je dokončanje obnove v roku odvisno od vremenskih razmer. Takoj po podpisu pogodbe sledi uvedba v delo, najprej bodo izvedena dela peskanja in kasneje zaščite železne konstrukcije.

Projekt obnove je podrobneje predstavil vodja Oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe David Flajnik. Kot je dejal, je šlo za kompleksno javno naročilo, ki je potekalo v dveh delih – najprej so morali ponudniki dokazati usposobljenost, potem pa pripraviti projektno dokumentacijo ter ponudbo za izvedbo obnove.

Zbrane je pozdravila tudi predsednica KS Brežice Alenka Černelič Krošelj. Dejala je, da se prebivalci veselijo prenove mostu in predvsem njegovega odprta naslednje leto, saj je most priljubljena točka za sprehajalce in kolesarje.

Vrednost obnove mostu čez Krko (66 m) in dela mostu, ki poteka po kopnem (objekta inundacija) znaša 1.277.000 evrov. Za obnovo lokov mostu čez Savo je občina namenila 1,1 milijona evrov, kar pomeni, da bo brežiška občina za obnovo celotnega mostu namenila cca 2,4 milijona evrov lastnih sredstev.

Župan Ivan Molan o obnovi železnega mostu čez Krko.MP3
Župan Ivan Molan o načrtovanem prometnem režimu za obnovljeni železni most.MP3

Delite