Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

Spominska slovesnost v Rigoncah

Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo je 27. junija zvečer že 29. leto zapored potekala komemoracija v spomin na borca Jerneja Molana in osamosvojitveno vojno, ki je pustila močan pečat tako v kraju kot v občini Brežice. Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki se je borcu poklonil tudi s polaganjem venca.

Na komemoraciji, ki jo organizira Občina Brežice v sodelovanju s krajani, se pri spomeniku bojem in borcem za svobodno domovino vsako leto zberejo vsi tisti, ki želijo izkazati čast borcu Jerneju Molanu in ostalim žrtvam desetdnevne vojne za Slovenijo.

S polaganjem venca se je borcu in občanu poklonila delegacija Občine Brežice v sestavi podžupanja Mila Levec, podžupan Bogdan Palovšnik in svetnik občinskega sveta Herman Premelč ter delegacija predstavnikov veteranskih organizacij –  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Brežice in Intervencijske enote Teritorialne obrambe Brežice, Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZBV NOB) Brežice, Policijskega veteranskega društva (PVD) Sever Posavje in Zveze slovenskih častnikov (ZVČ) Brežice. Častni pozdrav so Jerneju Molanu kot vsako leto doslej namenili soborci iz Intervencijske enote Teritorialne obrambe pod vodstvom Antona Marolta.

Na komemoraciji je o življenju borca Jerneja Molana spregovoril župan Občine Brežice Ivan Molan.  Župan Ivan Molan je dejal, da bo Jernej Molan »v spominu vseh, ki so ga poznali, zavedno ostal isti – družaben mož, dober oče, iskren prijatelj,  ponosen vinogradnik, nogometni navijač, prostovoljni gasilec, sosed, soborec, preprosto kot nekdo, katerega praznina še vedno skeli, tudi po skoraj treh desetletjih.«. Po besedah župana je dolžnost in odgovornost, da se vsakemu občanu omogoči dostojno in človeka vredno življenje. Še posebej tistim, ki so najbolj ranljivi. To pa bo mogoče samo s poenotenjem pri iskanju rešitev za ključna vprašanja današnje družbe, kar smo kot družba dolžni sebi in vsem žrtvam, ki so s svojimi življenji tlakovale pot v svobodno Slovenijo.

Slavnostni govornik predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je spomnil na pogum slovenskega naroda v dneh po osamosvojitvi, ko je bilo potrebno braniti državo tudi za ceno življenj. Dejal je, da nas umrli za domovino »navdihujejo z domoljubjem in ponosom, predvsem pa vedno znova opominjajo, da moramo biti odgovorni do lastne države.«. V luči razmer v slovenski družbi je predsednik DZ opomnil, da  v Sloveniji je v teh mirnih časih, katere so nam izborili junaki kot je bil Jernej Molan,  vsakršno označevanje in izključevanje nesprejemljivo. Dejal je, da je »trenutno naš edini sovražnik koronavirus, ki je sovražnik celega sveta in proti kateremu smo se tudi v Sloveniji vsi skupaj enotno in povezano borili in se še vedno borimo – na zdravstvenem,  gospodarskem in socialnem področju.« Po njegovih besedah lahko »v zgodovinskem sporočilu iz Rigonc najdemo dovolj navdiha za strpnost, za dialog in za pripravljenost na sodelovanje. Za to se je tu borilo in se je vredno še naprej boriti, ker nič kar smo izborili ni samoumevno in trajno zagotovljeno.«

V času slovenske osamosvojitvene vojne je Jernej Molan padel kot prva žrtev med pripadniki Teritorialne obrambe. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Od leta 2012 se po borcu Jerneju Molanu imenuje vojašnica v Cerkljah ob Krki.

Na slovesnosti so sodelovali pripadniki častne enote Republike Slovenije, pihalni kvartet Policijskega orkestra, Gasilski pihalni orkester Loče in recitatorka Bojana Zevnik.

Nagovor župana Občine Brežice Ivana Molana

Slavnostni govor predsednika DZ Igorja Zorčiča

Delite