Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

Posavska proslava ob dnevu suverenosti

Na predvečer državnega praznika, dneva suverenosti, je v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekala osrednja posavska proslava, namenjena počastitve dneva suverenosti, ki jo prirejata Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice in Občina Brežice. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predsednik je v svojem govoru poudaril pomen časa pred 31 leti, zahvalil se je pripadnikom Teritorialne obrambe in spomnil na podobnosti in razlike med osamosvojitveno vojno v Sloveniji ter vojno v Ukrajini. »Mir, ki bo dosežen (v Ukrajini), bo trajen, samo če bo pravičen, če pa ne bo pravičen, tudi ne bo trajen,« je poudaril.

Na proslavi sva zbrane nagovorila skupaj s predsednikom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brežice, Darkom Udovičem. Predsednik OZVVS Brežice je dejal, da je bil z odhodom zadnjega vojaka JLA iz Slovenije zaključen proces osamosvajanja, s plebiscitom izraženo voljo Slovencev ter 25. junija 1991 proglašeno samostojnost so morali obvarovati in obraniti z orožjem pripadniki TO in milice v desetdnevni vojni.

V nagovoru sem poudaril pomen ohranjanja spomina na osamosvojitveno vojno, ne enotnost, ki je takrat združila narod ter se v zaključku nagovora tudi zahvali predsedniku Borutu Pahorju, za hiter odziv in državotvorno ravnanje v času begunske krize leta 2015, ko je med prvimi obiskal občino in se seznanil z razmerami na terenu.

Pred proslavo v gradu je pri pomniku osamosvojitveni vojni Obelisk zmage 1991 potekal slovesen dvig in krajša slovesnost posvečena dnevu suverenosti, veterani pa so se z zahvalnimi listinami tudi zahvalili komisiji, ki je sodelovala pri izboru ideje in izvedbi pomnika.

Delite