Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Foto prispevki Novice

Na okrogli mizi o izzivih starejših v sedanjosti

V večnamenski dvorani Mladinskega centra Brežice je potekala okrogla miza na temo izzivov, ki jih sedanjost ponuja starejši generaciji občank in občanov. Sogovorniki smo se strinjali, da je v občini Brežice na voljo veliko priložnosti za aktivno tretje življenjsko obdobje – od dobro obiskanih brezplačnih tečajev računalniškega opismenjevanja in športnih aktivnosti do pestre ponudbe dejavnosti večgeneracijskega centra Brežice.

Na okrogli mizi smo sodelovali župan občine Brežice Ivan Molan, podžupanja Katja Čanžar, vodja enote večgeneracijskega centra Brežice Mihaela Kežman in predsednica Društva Modra sova (Univerza za tretje življenjsko obdobje) Liljana Žiroš, dogodek je vodila Jasmina Spahalić.

Okrogla miza je potekala na pobudo Lilijane Žiroš, ki pod okriljem Društva Modra sova in s podporo Občine Brežice izvaja brezplačne tečaje računalniškega opismenjevanja za starejše, na katerih se je v zadnjih sedmih letih opismenilo približno 1.300 ljudi. Ljudi spodbuja k aktivnemu življenju in k sprejemanju sprememb ter skrbi za kakovostno življenje.

Sogovorniki smo se strinjali, da se v občini izvaja veliko aktivnosti prilagojenih starejšim, da je bila občina prva v Sloveniji, ki je pridobila evropska sredstva neposredno na razpisu Evropske komisije in omogočila projekt Šport za zdravo starost. Brežiška občina namenja sredstva za tečaje računalniškega opismenjevanja za starejše že vse od leta 2011 in veliko zanimanje zanj kaže na to, da obstaja potreba po učenju uporabe novih tehnologij.

Občina Brežice bo tudi v prihodnje podpirala in razvijala tiste programe, ki si jih ljudje želijo in ki jih predlagajo sami. Zaznano je dobro sodelovanje z društvi upokojencev, še posebej pri projektu Starejši za starejše, v tem letu pa je zaživel v občini tudi vseslovenski projekt brezplačnega prevoza za starejše Sopotnik.

Ob zaključku okrogle mize sem s podžupanjo Katjo Čanžar izročil potrdila vsem tistim, ki so obiskovali začetne in nadaljevanje tečaje računalniškega opismenjevanja.

Delite