Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Foto prispevki Projekti

Izvedene prve aktivnosti projekta Občuti svobodo vode

Občina Brežice uresničuje vizijo na področju evropskih vsebinskih projektov, ki so financirani direktno iz Evropske Komisije. Po uspešno zaključenih Mednarodnih glasbenih delavnicah I in II ter projektu Šport za zdravo starost, športno nadaljujemo s projektom Občuti svobodo vode. Kot edina slovenska občina smo bili s projektom med 17 izbranimi iz vse Evrope, tudi tokrat pa smo dosegli maksimalno 80% evropsko sofinanciranje. Z omenjenimi projekti je Občina Brežice začela v letu 2012, novo odobreni projekt pa bo občanom zagotavljal brezplačne projektne aktivnosti vse do 31.12.2018. 

27. maja obeležujemo svetovni dan multiple skleroze. Kronična bolezen osrednjega živčevja prizadene predvsem mlade ljudi, med 20. in 40. letom. V Sloveniji je za to boleznijo obolelih približno 3.500 ljudi. Kar tri četrtine obolelih je žensk in do nedavnega je velika večina obolelih prej ali slej končala na invalidskem vozičku. Danes, 27. maja, tudi v počastitev tega svetovnega dne, sem se udeležil informativno-športnega dne vodnih – nekoliko nevsakdanjih aktivnosti po meri invalidov oziroma spoznavanje z vodnimi športi v sklopu novopridobljenega projekta.

V projektu »Občuti svobod vode« je 7 partnerjev, poleg slovenskih partnerjev: Občine Brežice, Fakultete za informacijske študije iz NM in društva Vilinski ključ iz Kranja, aktivnosti dopolnjujejo še hrvaški, francoski in češki partner.

Pomembnejše projektne aktivnosti, ki bodo ustvarjale občino Brežice prijaznejšo invalidom in se bodo v sodelovanju z vsemi vami tu prisotnimi odvijale v naslednjih dveh letih in pol so:

– Razvoj pontona za dostop invalidov do vodnih športov.

– Izobraževanja lokalnih trenerjev za delo z invalidi.

– Spremljanje otrok v procesu vstopa v šport.

– Nakup opreme za lokalna društva za izvedbo aktivnosti.

– Raziskali bomo stanje v občini Brežice in pripravili dokument: Akcijski načrt, ki bo vseboval predloge izboljšav dostopnosti (v prvi vrsti do športnih objektov).

– Brezplačno vodeni treningi na zunanjih fitnes napravah, v kajak kanuju in v wakeboardu.

– Promocija projekta na Univerzijadi (julij, Zagreb), kar želimo izkoristiti tudi za turistično promocijo občine.

– Del Mladinski hotela preurediti v primernega za dostop in bivanje invalidov.

– Organizacija tedenska športnega kampa za invalide v Brežicah.

– Vodne zimske vadbe s fizioterapevtko.

– In še mnogo manjših aktivnosti o katerih vam bodo v nadaljevanju več zaupali predstavniki športnih društev.

Delite