Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Prireditve

29. spominska slovesnost v Rigoncah

Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo je 27. junija zvečer že 29. leto zapored potekala komemoracija v spomin na borca Jerneja Molana in osamosvojitveno vojno, ki je pustila močan pečat tako v kraju kot v občini Brežice. Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na komemoraciji, ki jo organizira Občina Brežice v sodelovanju s krajani, se pri spomeniku bojem in borcem za svobodno domovino vsako leto zberejo vsi tisti, ki želijo izkazati čast borcu Jerneju Molanu in ostalim žrtvam desetdnevne vojne za Slovenijo.

S polaganjem venca se je borcu in občanu poklonila delegacija Občine Brežice v sestavi podžupanja Mila Levec, podžupan Bogdan Palovšnik in svetnik občinskega sveta dr. Tomaž Teropšič ter delegacija predstavnikov veteranskih organizacij –  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Brežice in Intervencijske enote Teritorialne obrambe Brežice, Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZBV NOB) Brežice, Policijskega veteranskega društva (PVD) Sever Posavje in Zveze slovenskih častnikov (ZVČ) Brežice. Častni pozdrav so Jerneju Molanu kot vsako leto doslej namenili soborci iz Intervencijske enote Teritorialne obrambe.

Na komemoraciji je o življenju borca Jerneja Molana spregovoril župan Občine Brežice Ivan Molan.  Župan Ivan Molan je dejal, da »je odgovornost vseh nas, da ohranimo spomin na osamosvojitveno vojno in spodbudimo zavedanje, da suverenost našega slovenskega naroda v lastni državi ni samoumevna, da je bila izbojevana za ceno življenj. Zaradi spoštovanja do tistih, ki so obranili Slovenijo, smo dolžni tudi odgovorno in skrbno ravnati z našo državo. Bodimo ponosni na dogodke, ki so nam tlakovali pot v svobodo in suverenost, in kjer se je naša Slovenija razvila v sodobno, demokratično, socialno in gospodarsko uspešno državo, polnopravno članico mednarodnih združenj.«.

Slavnostni govornik minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v svojem govoru izpostavil pomen žrtev za samostojno Slovenijo, saj je bila odločna in pogumna obramba domovine odločilen znak tako tedanjemu agresorju JLA kot tujim medijem, ki so vse do začetka spopadov dvomili v uspešnost osamosvojitve slovenskega naroda, da smo Slovenci mislili resno. Minister je v svojem nagovoru spomnil na padle, ki so v boju za domovino izgubili življenje. Minister je omenil tudi žrtve na strani JLA – mlade fante, ki so bili zavedeni s strani tistih, ki so sledili ideologiji nekdanjega sistema. Kot dosežek, ki ni samoumeven, je izpostavil tako samostojnost kot demokratičnost slovenske države in poudaril, da so še vedno narodi, ki nimajo lastne države ali pa živijo v lastni državi brez demokracije. Dejal je tudi, da živimo v nestabilnem svetu, kjer je še vedno potrebno braniti meje domovine.

V času slovenske osamosvojitvene vojne je Jernej Molan padel kot prva žrtev med pripadniki Teritorialne obrambe. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Od leta 2012 se po borcu Jerneju Molanu imenuje vojašnica v Cerkljah ob Krki.

Na slovesnosti so sodelovali pripadniki Slovenske vojske z vojaško stražo, Gasilski pihalni orkester Loče, profesor glasbe Niko Ogorevc na harmoniki in recitatorka Vesna Kržan.

Delite