Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice Projekti

V zadnjih letih uspšeno obnovili štiri pomembne simbole v občini

Skupaj z direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj sem si ogledal obnovo fresk na eni od sten v Viteški dvorani brežiškrga gradu.

Občina Brežice je pred leti izvedla 2. fazo obnove gradu, ki je obsegala tudi obnovo fresk na stropu Viteške dvorane in lesenih stopnišč, trenunto pa obnovo stene izvaja Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ob podpori Ministrstva za kulturo.

Vodja projekta, Ljubiša Milić, konservatorsko-restavratorski svetnik iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pravi, da gre v Viteški dvorani za izjemne poslikave, za biser baroka. Dodaja, da tehnologija, s katero so bile freske ustvarjene, je bila zelo kvalitetna za tisti čas.

Kot pravi direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj so si v muzeju prizadevali, da bi zadnje tri stene s freskami v Viteški dvorani, ki še niso restavrirane, uvrstili v redni program Restavratorskega centra in tako pridobiti tudi večjo podporo Ministrstva za kulturo, kar jim je tudi uspelo.

Občina je v 1. in 2. fazo obnove gradu vložila 3 milijone evrov, v 2. fazi so bile poleg številnih gradbeno-obrtniških del restavrirane tudi stropne freske in leseni stopnišči v Viteški dvorani. V nadaljevanju je občina obnovila streho, uredila v gradu dvigalo, grajsko klet, recepcijo in sanitarije, v lanskem letu pa še nadkrijte grajskega dvorišča, ki omogoča dodatno prizorišče za izvedbo prireditev in dogodkov.

Do konca oktobra pa bo obnovljen še en simbol občine – Vodovodni stolp, prav tako pa se je v preteklem letu zaključila obnova tehničnih oz. kulturnih spomenikov – lesnega mostu v Cerkljah ob Krki in železnega mostu preko rek Save in Krke pri Brežicah, kar je zagotovo dokaz dobrega sodelovanja med Krajevnimi skupnostmi in krajani.

Delite