Ivan Molan

Skupaj z vami za urejeno in prijazno občino Brežice

Novice

Obiskala sta me uspešna športnika in dijaka Gimnazije Brežice

Danes sta me skupaj z ravnateljem Urošem Škofom in razrednikom Sandijem Rašovićem obiskala Luka Guček in Lara Omerzu. Oba dijaka sta povezana s tujino, saj je Luka Guček prvi dijak brežiške gimnazije, ki šolo opravlja na daljavo, Lara Omerzu pa se po maturi odpravlja na petletni študij v Združene države Amerike. Tako mlada športnika kot predstavnika šole so v pogovoru izpostavili potrebo gimnazije po športnem oddelku in se mi hkrati zahvalili za dolgoletno podporo šoli.

Španski nogomet in slovenska šola

Nadarjeni mladi nogometaš Luka Guček se je iz Sevnice v lanskem letu leti preselil v Španijo, kjer so mu ponudili sodelovanje pri nogometnemu klubu Betis iz Seville. Poleg vseh treningov in priprav, ki ga zaposlujejo čez dan, Luka nadaljuje šolanje na Gimnaziji Brežice in sicer na daljavo, preko spleta. Po besedah ravnatelja Uroša Škofa gre za prvi primer izobraževanja na daljavo na brežiški gimnaziji. Profesorji so pripravili novo obliko metode dela izobraževanja na daljavo v okviru rednih sredstev, ki jih šola prejema. Kljub pregovorno togi zakonodaji jim je uspelo, se pa strinjajo, da je v Sloveniji premalo pozornosti namenjene izobraževanju na daljavo.  

Kako poteka učenje preko spleta? Dijak se s pomočjo zapiskov in učbenikov sam pripravi in obdela predpisano učno snov, tudi s pomočjo sošolcev, s katerimi je v stiku. S profesorji komunicira s pomočjo internetnega telefonskega omrežja (skypa) in tako tudi opravlja teste.

Nadaljevanje športne kariere in študija v Nebraski+

Gimnazijo Brežice je s svojimi športnimi uspehi zaznamovala tudi mlada atletinja Lara Omerzu, ki je kot skakalka v višino in mnogobojka po mnenju atletskih strokovnjakov najboljša mladinka v Sloveniji v sezoni 2016. Lari je univerza iz ameriške zvezne države Nebraske na podlagi njenih športnih dosežkov ponudila štipendijo za študij in nadaljevanje športne kariere. Mlada atletinja bo lahko med petletnim izobraževanjem v Lincolnu, Nebraska, primerjala tako kakovost treningov doma in v tujini kot sistem študija.

Lara in Luka si za dijake gimnazije, ki se resno ukvarjajo s športom, želita, da bi se lahko vključili v športni oddelek, za katerega si šola že dlje časa prizadeva, vendar država zanj nima posluha.

Uredništvo/brezice.si, foto: brezice.si

Delite